30 de ani de cercetare, dezvoltare și experiență pe terenurile de joc cu iarbă pentru uz sportiv! Competențele proiectantului sunt adesea subestimate când vine vorba de terenuri sportive, deoarece par structuri simple, dar sunt necesare competențe transversale și precizie în proiectare, deoarece erorile sau omisiunile pot genera costuri suplimentare pe parcursul întregului ciclu de viață al lucrării.
În timpul fazei de programare, este esențial să se efectueze un studiu aprofundat pentru a identifica soluțiile optime, încurajând discuțiile între experți și părțile interesate.
În primul rând, trebuie redactat cadru necesitat care ține cont de ceea ce este prevăzut în instrumentele de programare trienală. În funcție de tipologia intervenției însăși, acesta include:
a) obiectivele generale de urmat prin realizarea intervenției, cu indicatorii cheie de performanță asociați;
b) necesitățile și nevoile calitative și cantitative ale clientului, ale comunității sau ale utilizatorilor specifici cărora le este destinată intervenția, care trebuie să fie satisfăcute prin realizarea intervenției însăși.
În al doilea rând, trebuie redactat documentul de fezabilitate al alternativelor proiectuale (DOCFAP). Acesta este redactat în respectarea conținuturilor cadrului necesitat și identifică și analizează posibilele soluții proiectuale care pot include:
DOCFAP poate analiza și soluțiile tehnice, economice și financiare, inclusiv în relație cu aspectele de întreținere ale lucrării care urmează să fie realizată. DOCFAP poate lua în considerare și analizează toate opțiunile posibile, incluzând, atunci când este aplicabil, ipoteza nerealizării intervenției, pentru a permite un confront efectiv comparativ între diferitele alternative.
DOCFAP, de asemenea, subliniază principalele incidente ale alternativelor analizate asupra contextului teritorial, de mediu, peisagistic, cultural și arheologic, precum și, pentru intervențiile asupra operelor existente, asupra caracteristicilor istorice, arhitecturale și tehnice. În acest sens, este prevăzută posibilitatea realizării unor investigații preliminare.
În al treilea rând, trebuie redactat documentul de orientare pentru proiectare, denumit „DIP”, fie redactat în concordanță cu cadrul necesitat și cu soluția identificată în DOCFAP. DIP indică caracteristicile, cerințele și documentele proiectuale necesare pentru definirea fiecărui nivel al procesului de proiectare.
Participând la evenimente sportive cu comunități diverse, copiii înțeleg că diversitatea nu este un motiv de excludere, ci mai degrabă o oportunitate de a înțelege diferențele culturale și de a-și extinde cunoștințele. Sporturile de echipă, deși implică un număr mare de atletis, învață cât de importantă este leadership-ul și munca în echipă pentru succesul colectiv.
Fotbalul este extrem de popular datorită simplității sale, dar există multe alte sporturi care pot fi jucate pe un teren de iarbă care cer abilități diferite, de exemplu rugby, fotbal american, lacrosse etc. Unele dintre aceste sporturi, precum rugby și fotbal în versiunea „flag” sau „tag”, nu implică contact fizic, fiind ideale și pentru persoane cu diverse abilități și sexe. Acest lucru le face deosebit de potrivite pentru activități școlare. Merită menționat că în Statele Unite, de exemplu, fiecare instituție școlară practică fotbalul și în Regatul Unit rugby-ul.
Aceste sporturi necesită spații de joc vaste, subliniind astfel necesitatea unor infrastructuri sportive multifuncționale care asigură siguranța și accesibilitatea, pentru a răspunde nevoilor unui număr mare de cetățeni. Este comun ca autoritățile locale să ofere subvenții pentru proiectele de noi centre sportive sau pentru reabilitarea celor existente, însă este important să se pună următoarea întrebare.
Astăzi, pentru a reduce costurile de întreținere și pentru a răspunde unei cereri mai mari de utilizare, mulți operatori optează pentru instalarea de terenuri artificiale. Este totuși cunoscut faptul că jocul pe gazon artificial prezintă unele diferențe față de cel pe gazon natural: rebounce-ul și controlul mingii se schimbă și aderanța jucătorului la suprafață, în special atunci când este umedă, scade, făcând jocul mai puțin sigur și spectaculos. În cele din urmă, căldura de la terenul artificial poate fi neplăcută atât pentru jucători, cât și pentru spectatori.
Întreținerea terenurilor artificiale este adesea deficitară și dificil de monitorizat, din cauza aparenței lor mereu verzi; de fapt, deseori durata lor de viață poate fi depășită, punând în pericol jucătorii. În timp, fibrele își pierd reziliența și se așază pe suprafață și jucătorii se pot plânge de dureri de spate dacă terenul devine dur, entorse ale articulațiilor și rupturi musculare datorate aderenței reduse a gazonului artificial. Probleme suplimentare pot apărea când temperaturile cresc, cauzând abraziuni cutanate din cauza căzăturilor și oboseală precoce cauzată de căldura radiată de suprafața terenului.
Este evident că se joacă mai bine pe terenul artificial decât pe cel natural cu gropi, dar dacă am putea juca pe natural rezistent pentru meciuri și antrenamente, fără gropi și cu întreținere scăzută, am fi atins obiectivul dorit.
Dr. Niko Sarris
Astăzi există covorașe sintetice cu un suport deschis care permite rădăcinilor să penetreze și să se ancoreze, obținând astfel o rezistență crescută la întindere. Fibrele sintetice care ies în afara suprafeței peste stratul de nisip protejează plantele de utilizarea intensivă, formând o suprafață de joc durabilă în care predomină iarba naturală, cunoscută și sub denumirea de „iarbă naturală întărită”, „iarbă hibridă” sau „iarbă mixtă".
Pe terenurile hibride jocul se desfășoară pe iarbă naturală și prezența ierbii sintetice este aproape imperceptibilă, deoarece este inferioară la 5% și, prin urmare, sunt echivalente cu terenurile de iarbă naturală din toate punctele de vedere. Crampoanele încălțămintei interacționează cu iarba naturală, dar nu ridică bătătura de iarbă în terenurile hibride. Jocul se desfășoară cu mai multă siguranță și daunele aduse ierbii naturale sunt limitate, reducând în special operațiunile de refacere post-meci. Când iarba naturală suferă o deteriorare, fibrele sintetice garantează continuitatea jocului până la regrowth, făcând munca groundsman-ului ușoară și rapidă.
Sistemele de iarbă hibridă sunt apreciate de jucătorii profesioniști deoarece fac suprafața de joc mai stabilă, ancorând iarba la suportul sintetic, care altfel s-ar teme în timpul jocului și ar forma găuri potențial periculoase. Jucătorul se simte mai în siguranță și dă cel mai bun din el, permițând jucării spectaculoase.
Sistemul hibrid POWERgrass a fost dezvoltat într-un mod holistic. Suportul sintetic are numeroase orificii tridimensionale dispuse uniform care limitează migrarea nisipului, evitând astfel ca orificiile să se înfunde și să întărească sistemul. Suportul sintetic este moale, dar rezistent la lacrimare și aerare profundă și își păstrează caracteristicile în timp. Rădăcinile ierbii naturale cresc în profunzime din prima zi de creștere și, odată ce traversat suportul, sunt protejate de stresuri abiotice și biotice.
Fibrele sintetice sunt rezistente, durabile și lipite termic pe suportul tridimensional pentru a permite o instalație corectă și a facilita întreținerea, astfel încât să rămână în poziție verticală pentru a proteja cu adevărat coroanele plantelor la suprafață. Odată instalat sistemul, fibrele sintetice ies în sus de aproximativ 20-25 mm în suprafață înainte de semănat.
ZOEsand este un amendament pentru uz sportiv rezultat dintr-un studiu aprofundat pentru a îmbunătăți proprietățile fizice și chimice ale nisipului. Este compus din trei componente esențiale: una elastică, una organică și una minerală de amestecat cu nisip de tip USGA. ZOEsand face solul de creștere mai moale, mai fertil și mai rezistent la compactarea solului.
Sistemul de iarbă hibridă POWERgrass este un ansamblu de un strat de gazon sintetic realizat cu un backing special, un substrat pe bază de nisip amendat cu elemente elastice, organice și minerale de tip ZOEsand și iarba naturală însămânțată în stratul sintetic. Sistemul este instalat în situ de personal specializat, iar întreținerea este dezvoltată de grupul de lucru conform experienței POWERgrass, urmând principiile agriculturii regenerative pentru a obține, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului.
Rezultatul final al unei instalări reușite este o suprafață sportivă cu tracțiune, stabilitate și moliciune crescute, extrem de drenante pentru a juca în siguranță chiar și pe ploaie, chiar și fără iarbă naturală și, mai ales, fără găuri periculoase.
Iarba naturală cu rădăcinile sale se ancorează în orificiile suportului și, în același timp, agregă nisipul la gazonul sintetic. Sistemul este, prin urmare, funcțional și adecvat în zonele cu risc de inundații, ține cont de necesitatea unei permeabilități ridicate, dar reduce riscul de dispersie a deșeurilor sau substanțelor poluante în straturile de apă subterane.
Durata sistemului este indefinibilă, fără o dată de expirare, dacă este menținută regulat datorită capacităților de auto-reparare a ierbii naturale. În contextul managementului unui centru sportiv între 10 și 20 ani, este cea mai bună alegere deoarece reduce costurile de gestionare și permite redarea terenului într-o stare mai bună.