eMail Flag RO Sign inSign in
Menu
logo

Proiectare

More in this section

30 de ani de cercetare, dezvoltare și experiență în domeniul terenurilor de sport cu gazon! Abilitățile proiectantului sunt adesea subestimate când vine vorba de terenuri sportive, pentru că par structuri simple, dar sunt necesare competențe transversale și precizie în proiectare, pentru că greșelile sau omisiunile pot genera costuri suplimentare pe tot parcursul ciclului de viață al lucrării.

Programarea pentru realizarea unui teren sportiv

Experiența proiectantului este fundamentalăExperiența proiectantului este fundamentală

În recentul cod al contractelor publice, a fost incorporat principiul rezultatului. Acesta se bazează, într-adevăr, pe raportul dintre costuri și beneficii și ia în considerare sustenabilitatea economică, socială și de mediu în toate etapele ciclului de viață al unei opere publice.

În timpul fazei de programare, este esențial să se realizeze un studiu aprofundat pentru a identifica soluțiile optime, încurajând discuțiile între experți și părțile interesate.

În primul rând, trebuie să se redacteze cadru de cerințe care ia în considerare ceea ce este prevăzut în instrumentele de programare trianuală. În ceea ce privește tipul de intervenție în sine, el raportează:

a) obiectivele generale care urmează a fi atinse prin realizarea intervenției, împreună cu indicatorii cheie de performanță asociate;

b) nevoile, cerințele calitative și cantitative ale clientului, ale colectivității sau ale utilizatorilor specifice cărora li se adresează intervenția, care ar trebui să fie satisfăcute prin realizarea intervenției însăși.

În al doilea rând, trebuie să se redacteze documentul de posibilitate a alternativelor de proiectare (DOCFAP). Acesta este redactat respectând conținutul cadrului de cerințe și identifică și analizează posibilele soluții de proiectare care pot include:

  • hipsterza de nu se realiza intervenția;
  • alternativa dintre realizarea unei noi construcții sau recuperarea terenului existent, adică reutilizarea zonelor abandonate sau urbanizate sau degradate, limitând astfel ulterior consumul de sol și în cazul unei construcții noi, identifică locația intervenției;

DOCFAP poate analiza și soluțiile tehnice, economice și financiare, chiar și în legătură cu aspectele de întreținere a lucrării ce urmează a fi realizate. DOCFAP poate lua în considerare și analiza toate opțiunile posibile, inclusiv, dacă este aplicabil, presupunerea

  • ipoteza neimplementării intervenției;
  • alternativa dintre construirea unei noi clădiri sau reutilizarea câmpului existent, adică reutilizarea zonelor abandonate sau urbanizate sau degradate, limitând consumul suplimentar de teren și, în cazul unei construcții noi, identifică localizarea intervenției;

DOCFAP poate analiza și soluțiile tehnice, economice și financiare, inclusiv în ceea ce privește aspectele de întreținere ale operei de construit. DOCFAP poate lua în considerare și analiza toate opțiunile posibile, inclusiv, dacă este aplicabil, ipoteza neimplementării intervenției, pentru a permite o comparație comparativă efectivă între diferitele alternative.

DOCFAP evidențiază, de asemenea, principalele impacturi ale alternativelor analizate asupra contextului teritorial, ambiental, peisagistic, cultural și arheologic, precum și, pentru intervențiile la operele existente, asupra caracteristicilor istorice, arhitecturale și tehnice. În acest scop, este prevăzută posibilitatea efectuării anchetelor preliminare.

În al treilea rând, trebuie redactat documentul de orientare pentru proiectare, numit în continuare "DIP", care trebuie alcătuit în conformitate cu cadrul necesar și cu soluția identificată în DOCFAP. DIP indică caracteristicile, cerințele și elementele de proiectare necesare pentru definirea fiecărui nivel al proiectării.

Nevoile care devin cerințe în societatea modernă

Cerințe pentru cerințeCerințe pentru cerințe

Realizarea unui centru sportiv amator nu se concentrează exclusiv pe obiectivul de progres în domeniul sportului competitiv, ci mai degrabă scoate în evidență necesitatea de a crea un loc de întâlnire pentru socializare prin intermediul activității sportive. Obiectivul principal este de a oferi un model educațional care să integreze educația școlară, permițând indivizilor să învețe de la antrenori cum să se pregătească corespunzător pentru un meci, să respecte adversarii și să lucreze în echipă. Aceste principii sunt fundamentale pentru construirea unei societăți echitabile și non-violente, unde diferențele pot fi rezolvate prin competiție sportivă.

Participând la evenimente sportive cu diverse comunități, copiii înțeleg că diversitatea nu este un motiv de excludere, ci mai degrabă o oportunitate de a înțelege diferențele culturale și de a-și extinde cunoștințele. Deși sporturile de echipă implicați

Participând la evenimente sportive cu diverse comunități, copiii înțeleg că diversitatea nu este un motiv de excludere, ci mai degrabă o oportunitate de a înțelege diferențele culturale și de a-și lărgi cunoștințele. Sporturile de echipă, deși implică un număr mare de atleți, arată cât de importantă este conducerea și munca de echipă pentru succesul colectiv.

Fotbalul este foarte popular datorită simplității sale, dar există multe alte sporturi care pot fi practicate pe un teren cu iarbă și care necesită abilități diferite, cum ar fi rugby, fotbal american, lacrosse, etc. Unele dintre aceste sporturi, cum ar fi rugby și fotbalul în versiunea "flag" sau "tag", nu implică contact fizic, ceea ce le face ideale pentru persoane cu abilități și sex diferit. Aceasta le face și mai adecvate pentru activitățile școlare. E de menționat că, de exemplu, în Statele Unite, fiecare instituție școlară practică fotbalul, iar în Regatul Unit, rugby.

Aceste sporturi necesită spatii de joc largi, subliniind astfel necesitatea structurilor sportive multi-funcționale care să asigure siguranța și accesibilitatea, pentru a răspunde nevoilor unui număr mare de cetățeni. Este obișnuit ca autoritățile locale să ofere subvenții pentru proiectele de noi centre sportive sau pentru reabilitarea celor existente, dar este important să se pună următoarea întrebare.

Iarbă naturală sau iarbă sintetică?

Unire i pregi e ridurre i difettiUnire i pregi e ridurre i difetti

Iarba naturală este preferată de mulți jucători profesioniști pentru grip-ul său mai bun, moliciune și eficiență în prevenirea entorselor, accidentelor și durerilor de spate. Cu toate acestea, întreținerea acesteia poate fi solicitantă și costisitoare, mai ales în zone cu schimbări rapide ale climei. Anumite practici de întreținere pot implica folosirea de produse chimice dăunătoare pentru mediu și sănătate și, în cazuri extreme, necesită repararea sau înlocuirea gazonului, contribuind în plus la un impact negativ asupra mediului.

Astăzi, pentru a reduce costurile de întreținere și pentru a face față unei cereri de utilizare mai mare, mulți operatori aleg să instaleze terenuri artificiale. Cu toate acestea, este bine cunoscut că jocul pe iarbă artificială are unele diferențe față de cel pe iarbă naturală: respingerea și controlul balonului se schimbă,numai respec și aderența jucătorului la suprafață, mai ales atunci când este umedă, scade, ceea ce face jocul mai puțin sigur și spectaculos. În cele din urmă, căldura de pe terenul artificial poate fi deranjantă atât pentru jucători cât și pentru spectatori.

Întreținerea terenurilor artificiale este adesea deficitară și dificil de monitorizat, din cauza aspectului lor mereu verde; într-adevăr, adesea durata lor de viață poate fi depășită, punând în pericol jucătorii. În timp, fibrele își pierd reziliența și se întind pe suprafață și jucătorii pot experimenta dureri de spate dacă terenul devine dur, entorse la articulații și rupturi musculare datorită aderenței reduse a terenului artificial. Alte probleme pot apărea când temperaturile cresc, cauzând abraziuni ale pielii datorită căzăturilor și oboseală prematură cauzată de căldura radiată de suprafața terenului.

Este evident că se joacă mai bine pe terenul artificial decât pe cel natural cu gropi, dar dacă am putea juca pe un teren natural rezistent pentru meciuri și antrenamente, fără gropi și cu întreținere redusă, am fi atins obiectivul dorit.

Dr. Niko Sarris

Sistemele hibride au ca scop combinarea beneficiilor și reducerea efectelor negative

Secțiune pentru grădină de acoperișSecțiune pentru grădină de acoperiș

Integrarea unui mantou sintetic în iarbă naturală a fost un obiectiv urmărit de industrie în ultimii 30 de ani, dar nu a avut întotdeauna succes. Toate sistemele de iarbă hibridă ar trebui să îndeplinească așteptările de rezistență și durabilitate mai mare, ceea ce face munca tehnicilor de întreținere mai complexă și nu trebuie să uităm că prezența mantoului sintetic, uneori, limitează posibilitatea de a interveni mecanic și adesea face suprafața prea solidă atât pentru joc cât și pentru dezvoltarea radiculară a ierbii naturale.

Astăzi există covoare sintetice cu un suport deschis care permite rădăcinilor să pătrundă și să se ancoreze, obținând astfel o rezistență mai mare la smulgere. Fibrele sintetice care ies pe suprafață deasupra stratului de umplutură protejează plantele de uzură intensivă, formând o suprafață de joc durabilă în care predomină iarba naturală, cunoscută și sub numele de "iarbă naturală întărită", "iarbă hibridă" sau "iarbă mixtă".

Pe terenurile hibride, jocul se desfășoară pe iarba naturală și prezența ierbii sintetice este aproape imperceptibilă deoarece de facto este mai mică de 5%, așadar, sunt echivalente cu terenurile de iarbă naturală din toate punctele de vedere. Crampoanele interacționează cu iarba naturală, dar nu ridică gazonul pe terenurile hibride. Jocul are loc cu siguranță sporită și daunele la iarba naturală sunt limitate, reducând în special operațiunile de restaurare post-meci. Când iarba naturală suferă un prejudiciu, fibrele

În terenurile hibride, jocul se desfășoară pe iarbă naturală și prezența ierbii sintetice este aproape imperceptibilă deoarece, de fapt, este mai mică de 5%, prin urmare, sunt echivalente cu terenurile de iarbă naturală din orice punct de vedere. Șepcile încălțărilor interacționează cu iarbă naturală, dar nu ridică smocurile de iarbă pe terenurile hibride. Jocul se desfășoară cu mai multă siguranță și daunele aduse ierbii naturale sunt limitate, reducând în special operațiunile de reparare post-partidă. Când iarbă naturală suferă o deteriorare, fibrele sintetice asigură continuitatea jocului până la regenerare, făcând munca muncitorului pe teren mai ușoară și mai rapidă.

Sistemele de iarbă hibridă sunt apreciate de jucătorii profesioniști deoarece fac suprafața de joc mai stabilă prin ancorarea ierbii pe suportul sintetic, care altfel cederă în timpul jocului și ar forma găuri potențial periculoase. Jucătorul se simte mai în siguranță și își dă ce e mai bun din el, permitând jocuri spectaculoase.

Sistemul de iarbă hibridă POWERgrass rezolvă problemele!

Secțiune POWERgrassSecțiune POWERgrass

Sistemul hibrid POWERgrass a fost dezvoltat în mod holistic. Suportul sintetic prezintă numeroase găuri tridimensionale dispuse uniform care limitează migrația nisipului, prevenind astfel ca găurile să se înfunde și să întărească sistemul. Suportul sintetic se pliază moale, dar rezistă la rupere și la aerare profundă, și își păstrează caracteristicile în timp. Rădăcinile ierbii naturale cresc adânc încă de la prima zi de creștere și, odată ce au traversat suportul, sunt protejate de factori stresanți abiotici și biotici.

Fibrele sintetice sunt puternice, rezistente și colantate termic pe suportul tridimensional pentru a permite o instalare corespunzătoare și a facilita întreținerea, astfel încât să rămână în poziție verticală pentru a proteja într-adevăr coroanele plantelor de suprafață. Odată instalat sistemul, fibrele sintetice proemină cu aproximativ 20-25 mm în suprafața înainte de însămânțare.

ZOEsand este un amendament pentru uz sportiv, rezultatul unui studiu aprofundat pentru a îmbunătăți proprietățile fizice și chimice ale nisipului. Este format din trei componente esențiale: unul elastic, unul organic și unul mineral de amestecat cu nisipul de tip USGA. ZOEsand face solul de creștere mai moale, mai fertil și mai rezistent la compactarea solului.

Sistemul de iarbă hibridă POWERgrass este combinația unui strat de iarba sintetica realizat cu un strat de bază special.

Contact form

» Privacy Policy (GDPR - European Data Protection Regulation 679/2016)

Attention: completing and sending this electronic form implies acceptance of what is indicated in the information