Sistemul de iarbă hibridă POWERgrass® oferă beneficiile ierbii naturale și are un impact semnificativ asupra tuturor celor șase obiective de mediu, furnizând un câmp durabil și rezistent, deoarece covorașul hibrid al sistemului protejează plantele de jocul frecvent și de stresul termic (cauzat de clima caldă sau rece). Câmpul POWERgrass® permite echipei dumneavoastră să joace și să se antreneze pe aceeași suprafață pentru multe ore într-un mod sigur și fără gropi, oferind un teren de joc care este practicabil chiar și pe fibre sintetice dacă iarba naturală se rărește, ceea ce permite reducerea drastică a costurilor de întreținere și programarea corectă a intervențiilor. Interdicția de a utiliza cauciucul pe terenurile sintetice în cele 27 de țări ale Uniunii Europene face sistemul de terenuri de iarbă hibridă POWERgrass cea mai eficientă alternativă din toate punctele de vedere.
Avantajele ierbii naturale cu îmbunătățirea sintetică
Iarba hibridă POWERgrass® oferă soluția ideală pentru jucători, investitori și întreținători de terenuri sportive. Suportul sistemului de iarbă hibridă încorporează până la 3% iarbă sintetică pentru a contracara uzura gazonului natural. Restul de 97% al suprafeței este acoperit de iarba naturală. Obiectivul nostru este de a oferi o suprafață mereu practicabilă și mai ales fără gropi.
Sistemul hibrid POWERgrass® oferă numeroase avantaje:
1. Predictibilitatea rebound-ului mingii, exact ca pe un teren tradițional de iarbă naturală.
2. Până la 1200 de ore de joc, pentru clima de nord și 1400 de ore pentru clima de sud a Italiei pe an, suficiente pentru a satisface nevoile majorității Cluburilor.
3. Rezistența la alunecare în timpul accelerației și decelerării jucătorului. Înfigerea rădăcinilor ierbii naturale în covoraș oferă o tracțiune mai bună în timpul schimbărilor de direcție și reduce riscul de cădere.
4. Moale în cazul unei căderi: jucătorul va avea senzația de a cădea pe un teren natural.
5. Costuri scăzute de întreținere. Iarba se recuperează rapid după utilizare, în timp ce rădăcinile penetrează covorașul POWERgrass®, minimizând riscurile de smulgere a zonelor de iarbă și de formare a gropilor.
6. Durabilitate de peste 20 de ani cu o îngrijire atentă și dedicată a gazonului.
7. Simplitate în eliminare și reutilizare. Eliminarea gazonului hibrid este simplă: cu mașina de săpat gazonul, se colectează covorul de iarbă care va rămâne ancorat. Ulterior, bucățile de gazon pot fi reutilizate pentru spații verzi publice, parcuri sau grădini de casă.
Iarba hibridă POWERgrass și gestionarea verde
POWERgrass® stabilește un nou sens pentru "sistemele de iarbă hibridă" care diferă de "sistemele naturale întărite" pe care le cunoaștem până acum. Sistemele de iarbă hibridă trebuie să furnizeze o suprafață unde iarba naturală poate prospera în cadrul sistemului și să reziste cel puțin 20 de ore de joc pe săptămână în timpul sezonului de creștere. Totodată, trebuie să furnizeze fibre suficiente care ies la suprafață pentru a se putea juca și fără iarbă, deoarece în timpul iernii frunzele plantelor pot fi deteriorate. Acest rezultat este posibil doar cu instalare la fața locului, deoarece plăcile de iarbă naturală sau întărite sunt doar puse și nu pot fi cusute ca rolele de covor hibrid. Acest tip de instalare face o diferență uriașă pentru durata de viață a sistemului de iarbă hibridă și garanția în sine.
Sistemele de covor hibrid pot fi furnizate și în plăci mari, dar nu putem considera acesta "camp hibrid", ci doar întărit. Pentru o bună înțelegere, POWERgrass® poate livra un camp hibrid atunci când este instalat direct la fața locului sau un camp natural întărit atunci când instalarea se face în plăci care includ covorul hibrid, chiar dacă este același.
Sistemele de iarbă hibridă sunt într-adevăr o alternativă la gazonul sintetic, deoarece jocul nu se oprește niciodată, indiferent dacă există sau nu iarbă naturală. Cei care adoră să joace pe iarbă naturală și doresc un teren performant care reduce întreținerea și costurile totale, aleg sistemul POWERgrass® și contribuie la difuzarea noilor metode ecologice de operare pe baza liniilor directoare ale economiei circulare.
În zilele noastre, terenurile de joc cu cea mai mare prestanță sunt realizate din iarbă naturală, sau întărită natural, în timp ce cele folosite intensiv sunt realizate din iarbă sintetică. Federațiile naționale și FIFA au stabilit criteriile de calitate LND STANDARD (FIFA QUALITY) sau LND PROFESSIONAL (FIFA QUALITY PRO) pentru realizarea terenurilor sintetice.
Suprafața susține jucătorul
Conform normelor FIFA toate terenurile de joc trebuie să garanteze:
În ultimii ani au fost adăugați noi parametri pentru a estima calitatea suprafeței de joc:
Deși terenurile sintetice suferă puține modificări în timpul sezonului, pe terenurile naturale aceste caracteristici variază rapid și necesită o întreținere continuă.
Jucătorii NFL sunt sătui de sintetic
În timpul meciului, jucătorul accelerează, încetinește și schimbă direcția în mod continuu. Prin urmare, aderența încălțămintei la suprafața de joc este esențială pentru a susține jucătorul și pentru a evita alunecările și / sau căderile involuntare.
Deși terenurile sintetice au făcut progrese semnificative în ceea ce privește calitatea, jucătorii profesioniști nu par a fi convinși, simțind probleme musculare mai des pe un teren sintetic față de cele naturale.
Și mai complexă este problema terenurilor naturale, deoarece terenul suferă variații semnificative în funcție de condițiile meteorologice și calitatea întreținerii.
Problema câmpiilor naturale este chiar mai complexă, deoarece acesta suferă variații semnificative în funcție de condițiile meteo și calitatea întreținerii. Pe de o parte, jucătorii se plâng de condițiile terenului de joc, dar, pe de altă parte, este obiectiv dificil să menții un teren cu iarbă naturală întotdeauna în condiții excelente.
Un exemplu elocvent l-am trăit în stadionul din Trieste în timpul Campionatului European U21 2020. Municipiul Trieste are un stadion minunat și cheltuiește în medie 13.500,00 euro pe lună, pe lângă cheltuielile accesorie (TVA, cheltuieli tehnice, etc.) pentru a menține gazonul eficient în 22 de meciuri pe terenul natural în timpul campionatului.
Riscul ca, în timpul unei ierni reci și ploioase, iarba naturală să trebuiască înlocuită complet este mare, așa că trebuie să avem cel puțin 130.000,00 euro de rezervă. În Italia, în fiecare an 10-12 stadioane eșuează în a menține gazonul în bune condiții de joc și schimbă pământul în special după o vară fierbinte. Nu este de mirare că mai multe stadioane sunt într-o stare proastă din lipsă de fonduri sau de know-how pentru îngrijirea spațiului verde.
În munca noastră, suntem întotdeauna în contact cu manageri, foști jucători, care se plâng în legătură cu condițiile terenului sintetic pe baza experiențelor trecute. Când terenul este dur, jucătorii se plâng de durere de spate sau ardere la nivelul ligamentelor.
Prinderea crampoanelor reduce riscul de cădere
Mai multe studii au relevat că entorsele la nivelul gleznei sau genunchilor sunt mai frecvente pe terenurile cu iarbă sintetică comparativ cu cele naturale. Cercetătorii au concluzionat că iarba sintetică are o aderență excesivă la încălțămintea jucătorilor. În contrast, iarba naturală cedează forței rotative a jucătorului, permițând o rotație mai naturală care nu o lezează sau rănește atletul.
În ceea ce privește interacțiunea dintre încălțămintea jucătorului și suprafața sportivă, din nou, doar iarba sintetică este testată. Primul test se referă la alunecarea suprafeței. Este folosit un instrument care simulează încălțămintea jucătorului și oferă măsurători referitoare la riscul de alunecare. Al doilea test se referă la aderența terenului. Este folosită o placă rotundă cu crampoane similare cu cele ale încălțămintei de fotbal. Placa se rotește treptat și poate măsura forța necesară pentru o rotație de 45°.
Motivul pentru această "aderență mai mare" a terenurilor sintetice este...Cauza acestui "prindere mai mare" pe terenurile de gazon sintetic poate fi atribuită fibrelelor sintetice care tind să rămână "întinse" pe suprafață după doar 2-3 sezoane. Când filamentele sintetice nu sunt în poziție verticală, frecarea și rezistența la rotație cresc semnificativ; acest eveniment se agravează dacă este într-un climat cu temperaturi ridicate. Producătorii de iarbă sintetică susțin că acest risc poate fi redus prin reintegrare pentru a menține obstrucția corectă, periajul continuu și răcorirea câmpului.
Investigații suplimentare sunt necesare pentru terenurile de gazon sintetic cu nisip de cauciuc, deoarece "restituirea elastică funcționează ca un arc pentru spatele jucătorului".
Noi de la POWERgrass® am ajuns la o concluzie diferită deoarece astăzi, cea mai mare problemă pe gazonul sintetic nu este "prinderea excesivă" a bocancilor pe fibrele sintetice deoarece în ultimii ani au fost dezvoltate fibre reziliente. În plus, jucătorii de fotbal nu sunt balerini și nu au nevoie să execute acțiuni rotative intense la piciorul de sprijin.
După părerea noastră, cea mai mare problemă a terenurilor de gazon sintetic este de fapt alunecarea suprafeței deoarece butucul nu prinde suficient pe suprafața sintetică deoarece nisipul este în granule libere fără consistență și când sunt compactate, bocancii nu pătrund suficient în sol. Ligamentele lucrează mai mult pentru a compensa instabilitatea suprafeței, jucătorul pierde aderență și, astfel, viteză și tracțiune.
Visul oricărui jucător este să joace pe un teren natural dens și omogen. Ceea ce jucătorii de multe ori nu iau în considerare este dificultatea întreținerii unui teren natural în condiții excelente în fiecare zi pentru întreaga durată a sezonului.
Pentru utilizare intensivă, terenul de iarbă naturală se deteriorează ușor, indiferent de sport! Un fotbalist care lovește mingea prea sub sau un jucător de rugby care face un placaj... Placile de gazon natural se smulg ușor. După fiecare meci, mai ales dacă sunt profesioniști, trebuie restaurate zonele deteriorate, iar dacă daunele sunt grave, placile trebuie înlocuite. Pe lângă faptul că este un proces lung și costisitor, rezultatele adesea nu sunt optime deoarece noile plăci au nevoie de luni pentru a se integra cu restul terenului. A menține și a amenaja un teren doar cu gazon natural este adesea o provocare atât pentru climatul rece cât și pentru cel cald.
A realiza și a întreține un teren de iarbă pur naturală este deseori o provocare atât pentru climele reci, cât și pentru cele calde. Dacă temperatura este în afara intervalului ideal de creștere sau, din cauza lipsei de timp, se recurge la transplantul de gazon crescut în pepiniere, este, totuși, o operațiune costisitoare și nu este simplu să te asiguri că totul funcționează corect. Bolile gazonului în timpul transplantului de gazon sunt frecvente deoarece gazonul este sub un stres sever. Un stres termic brusc poate provoca daune grave.
Terenul hibrid POWERgrass® este combinația perfectă între sintetic și natural. Sistemul hibrid POWERgrass® a fost dezvoltat special pentru a elimina problemele covoarelor sintetice tradiționale oferind în același timp cel mai bun substrat pentru creșterea ierbii naturale. Prin instalarea in situ, se formează o suprafață uniformă unde este posibil să se joace imediat sau după 4 săptămâni de la semănat pe gazon natural consolidat. Odată ce gazonul atinge densitatea dorită, riscul de entorse este redus deoarece gazonul natural acoperă 97% din suprafață și permite crăpăturii să se rotească cu jucătorul. Riscurile de alunecare și de cădere sunt reduse deoarece rădăcinile pătrund și se ancorează pe suportul hibrid, oferind o rezistență mai mare la tracțiune. Senzația este de a juca pe un teren natural ușor de întreținut în condiții perfecte pe parcursul sezonului competițional.
În același timp, sistemul are costuri de întreținere mult mai scăzute decât terenurile doar naturale. Fibrele protejează coroana plantei de călcarea care se regenerează rapid în timp ce rădăcinile pătrund covoarele noastre făcând mult mai dificilă pentru jucător "ruperea" gazonului natural. Prezența ierbii hibride consolidează terenul natural în toate aspectele sale. Riscul ca jucătorul să creeze o groapă este inexistent. Dacă, din orice motiv, gazonul natural nu a crescut încă sau a suferit un prejudiciu, jucătorii pot totuși juca pe sintetic până la următoarea perioadă de 3-4 săptămâni pentru însămânțare.
Măsurile >100 Gm indică un teren dur
Într-un teren hibrid tip POWERgrass®, absența gropilor este evidentă și este prima economie în bugetul de întreținere. Suprafata moale și rezistența la tracțiune a suprafeței de joc poate fi măsurată și
Într-un teren hibrid de tip POWERgrass®, absența găurilor este evidentă și este prima economie în bugetul de întreținere.
Moalețea și rezistența la tracțiune a suprafeței de joc pot fi măsurate și menținute uniform pentru o perioadă lungă de timp și cu extremă ușurință. Datorită numeroaselor studii realizate de industrie, s-au reușit să se dezvolte instrumente, primul dintre toate ciocanul Clegg, care vă permite să măsurați duritatea suprafeței sportive de către terenarul dvs. în mai puțin de o oră. Conform numeroaselor studii, toți tehnicienii sunt de acord că valorile ideale măsurabile pe terenul de fotbal sunt în intervalul între 65 și 85 Gm; valorile peste 85 Gm sunt acceptabile, dar NU trebuie să depășească valoarea de 100 Gm. Pentru a menține terenul moale, este suficient să îl udați înainte de meci și, dacă nu este suficient, să aerisiți substratul cu o mașină perforatoare echipată cu cuișoare subțiri.
Terenul hibrid realizat în stadio Riviera delle Palme din San Benedetto del Tronto a oferit o dovadă mai mult despre inovația și cunoștințele noastre. Echipa Sambenettese a jucat primul meci după 17 zile de la semănat și antrenorul Montero a fost impresionat. Chiar și noi am fost uimiți de potențialul sistemului POWERgrass®, deoarece am făcut studii aprofundate pe care puțini astăzi sunt capabili să le înțeleagă. O altă experiență originală am replicat-o în 2021 în stadio Tony Bezzina al Hibernians din Malta. Terenul hibrid natural a fost instalat în 4 săptămâni și după 4 săptămâni de creștere a fost preluat de echipă pentru antrenamentele zilnice. În sezonul 2021/2022, Hibernians s-au antrenat și au jucat pe același teren care a fost folosit pentru meciurile oficiale, inclusiv de alte echipe malteze, de trei ori pe săptămână. Antrenamentul și jocul pe terenul hibrid natural POWERgrass® a contribuit la câștigarea campionatului maltez de către Hibernians, spre bucuria întregii echipe.