Sistemul de iarbă hibridă POWERgrass® oferă beneficiile ierbii naturale și are un impact semnificativ asupra tuturor celor șase obiective de mediu, oferind un teren sustenabil și rezistent pentru că covorul hibrid al sistemului protejează plantele de jocul frecvent și de stresul termic (cauzat de clima caldă sau rece). Terenul POWERgrass® permite echipei tale să joace și să se antreneze pe aceeași suprafață pentru multe ore în mod sigur și fără găuri, oferind un teren care este jucabil și pe fibrele sintetice dacă iarba naturală se rarefiază, ceea ce permite reducerea drastică a costurilor de întreținere și programarea corectă a intervențiilor. Interzicerea utilizării cauciucului pe terenurile sintetice în cele 27 de țări ale Uniunii Europene face ca sistemul de terenuri cu iarbă hibridă POWERgrass să fie alternativa cea mai eficientă sub toate aspectele.
Sistemul hibrid POWERgrass® oferă numeroase avantaje:
1. Predictibilitatea ricoșării mingii, exact ca pe un teren tradițional cu iarbă naturală.
2. Până la 1200 de ore de joc, pentru climatul de nord și 1400 de ore pentru climatul din sudul Italiei pe an, suficiente pentru a satisface nevoile majorității cluburilor.
3. Rezistență la alunecare în timpul accelerării și decelerării jucătorului. Ancorarea rădăcinilor ierbii naturale la covor oferă o tracțiune mai bună în timpul schimbărilor de direcție și reduce riscul de cădere.
4. Mângâiere în caz de cădere: jucătorul va avea senzația că cade pe un teren natural.
5. Costuri reduse de întreținere. Iarba se recuperează rapid după utilizare, în timp ce rădăcinile penetrează covorul de POWERgrass®, minimizând riscurile de rupere a bucăților de gazon și formarea gropilor.
6. Durabilitate de peste 20 de ani cu o îngrijire atentă și dedicată a gazonului.
7. Ușurință în îndepărtare și reutilizare. Îndepărtarea bucăților hibride este simplă: cu mașina „spargător de gazon” se colectează covorul care va menține iarba naturală ancorată. După aceea, bucățile pot fi reutilizate pentru spații verzi publice, parcuri sau grădini de acasă.
Iarba hibridă POWERgrass și managementul ecologic
POWERgrass® stabilește un nou înțeles pentru „sistemele de iarbă hibridă” care se deosebesc de „sistemele naturale întărite” pe care le știm până acum. Sistemele de iarbă hibridă trebuie să ofere o suprafață unde iarba naturală poate prospera în cadrul sistemului și să reziste pentru cel puțin 20 de ore de joc pe săptămână în timpul sezonului de creștere. În același timp, trebuie să furnizeze suficiente fibre proeminente pe suprafață pentru a juca și fără iarbă, pentru că iarna frunzele plantelor pot fi deteriorate. Acest rezultat este posibil doar cu instalarea la fața locului, deoarece bucățile de iarbă naturală sau întărită sunt pur și simplu așezate și nu pot fi cusute ca rulourile de covor hibrid. Acest tip de instalare face o diferență enormă pentru durata de viață a sistemului de iarbă hibridă și garanția în sine. Sistemele de covor hibrid pot fi furnizate și în mari bucăți, dar nu mai putem considera acest lucru „teren hibrid”, ci pur și simplu întărit. Pentru o bună înțelegere, POWERgrass® poate livra un teren hibrid atunci când este instalat direct la fața locului sau un teren natural întărit atunci când instalarea are loc în bucăți care includ covorul hibrid chiar dacă este același.
Sistemele de iarbă hibridă sunt de fapt o alternativă la iarba sintetică pentru că jocul nu se oprește niciodată indiferent dacă există sau nu iarbă naturală. Cei care iubesc să joace pe iarbă naturală și doresc să dispună de un teren performant care reduce întreținerea și costurile totale, aleg sistemul POWERgrass® și contribuie la răspândirea de noi metode ecologice pentru a opera pe baza liniilor directoare ale economiei circulare.
În prezent, terenurile de joc de mare prestigiu sunt realizate din iarbă naturală, sau naturală întărită, în timp ce cele de utilizare intensivă sunt realizate din iarbă sintetică.
Federațiile naționale și FIFA au stabilit criteriile de calitate LND STANDARD (FIFA QUALITY) sau LND PROFESSIONAL (FIFA QUALITY PRO) pentru realizarea terenurilor sintetice.
În ultimii ani au fost adăugați noi parametri pentru a estima calitatea suprafeței de joc:
Deși terenurile cu iarbă sintetică suferă puține alterări în timpul sezonului, pe terenurile cu iarbă naturală, aceste caracteristici variază rapid și necesită o întreținere continuă.
Deși terenurile cu iarbă sintetică au făcut progrese semnificative în ceea ce privește calitatea, jucătorii profesioniști nu par să fie convinși, deoarece resimt probleme musculare mai frecvent pe un teren cu iarbă sintetică față de cele cu iarbă naturală.
Problema terenurilor naturale este și mai complicată, deoarece terenul suferă variații semnificative în funcție de condițiile meteo și calitatea întreținerii. Pe de o parte, jucătorii se plâng de condițiile terenului de joc, dar, pe de altă parte, este obiectiv dificil să se mențină un teren cu iarbă naturală mereu în condiții optime.
Un exemplu clar l-am trăit în stadionul din Trieste, în timpul Campionatului European U21 2020. Municipiul Trieste are un stadion frumos și cheltuiește, în medie, 13.500,00 euro pe lună, pe lângă cheltuielile accesorii (TVA, cheltuieli tehnice, etc.) pentru a menține iarba eficientă în 22 de meciuri pe gazon natural în timpul campionatului.
Riscul ca, în timpul unei ierni friguroase și ploioase, iarba naturală să trebuiască înlocuită complet este mare, astfel încât trebuie alocate cel puțin 130.000,00 euro ca rezerve. În Italia, în fiecare an, prin 10-12 stadioane nu reușesc să mențină iarba în bune condiții de joc și schimbă bucățile de gazon în mod special după o vară călduroasă. Nu întâmplător, mai multe stadioane se află într-o stare jalnică din lipsă de fonduri sau de know-how pentru îngrijirea verdeața.
În munca noastră suntem mereu în contact cu manageri, foști jucători, care se plâng referitor la condițiile terenului sintetic pe baza experiențelor trecute. Când terenul este dur, jucătorii simt durere de spate sau arsură la ligamente.
Diverse studii au dezvăluit că entorsele de gleznă sau genunchi sunt mai frecvente pe terenurile cu iarbă sintetică decât pe cele naturale. Cercetătorii au concluzionat că iarba sintetică are o aderență excesivă asupra încălțămintei jucătorului. Iarba naturală, în schimb, tinde să cedeze la forța rotativă a jucătorului, permițând o rotație mai naturală, care nu dăunează sau nu rănește sportivul.
Cu privire la interacțiunea pantofilor jucătorului cu suprafața sportivă, încă o dată, doar iarba sintetică este testată. Primul test constă în alunecoabilitatea suprafeței. Se folosește un instrument care simulează crampoanul jucătorului și furnizează măsurători privind riscul de alunecare. Al doilea test se referă la tracțiunea terenului. Se folosește o placă rotundă cu crampoane similare celor de pe o încălțăminte de fotbal. Placa se rotește progresiv și măsoară forța necesară pentru a atinge o rotație de 45°.
Cauza acestei „luări de priză mai mari” din partea terenurilor cu iarbă sintetică poate fi atribuită fibrelor sintetice care tind să rămână „culcate” pe suprafață după numai 2-3 sezoane. Când fibrele sintetice nu sunt în poziție verticală, frecarea și rezistența la rotație cresc semnificativ; aceasta se agravează dacă sunteți într-un climat cu temperaturi ridicate. Producătorii de iarbă sintetică susțin că acest risc poate fi redus prin realimentarea permanentă pentru a menține umplutura corectă, periajul și rănirea continuă a terenului.
Mai multe investigații sunt necesare pe terenurile cu iarbă sintetică cu umplutură de cauciuc, deoarece „revenirea elastică acționează ca o moară pentru spatele jucătorului”.
Noi, la POWERgrass®, am ajuns la o concluzie diferită, deoarece astăzi, problema cea mai mare pe iarbă sintetică nu este aderența excesivă „a crampoanelor” la fibrele sintetice, deoarece în ultimii ani au fost dezvoltate fibre reziliente. În plus, jucătorii de fotbal nu sunt dansatori și nu trebuie să facă acțiuni rotative intense pe piciorul de sprijin.
În opinia noastră, problema cea mai mare a terenurilor cu iarbă sintetică este, de fapt, alunecoabilitatea suprafeței pentru că crampoanele nu aderă suficient pe suprafața sintetică, deoarece umplutura este din granule libere fără consistență și, atunci când sunt compactate, crampoanele nu penetrează suficient în pământ. Ligamentele lucrează mai mult pentru a compensa instabilitatea suprafeței, jucătorul pierde aderență, deci viteză și tracțiune.
Visul fiecărui jucător este să joace pe un teren natural dens și omogen. Ceea ce jucătorii nu gândesc adesea este dificultatea de a menține un teren natural în condiții optime în fiecare zi pe parcursul întregului sezon.
Pe terenuri de utilizare intensivă, cel cu iarbă naturală se deteriorează ușor, în orice sport! Un fotbalist care lovește mingea prea jos sau un jucător de rugby care face un placar... Bucățile de iarbă naturală se rup ușor. După fiecare meci, în special dacă sunt profesioniști, trebuie restabilite bucățile ridicate în punctele cele mai deteriorate și, dacă daunele sunt grave, bucata de gazon trebuie înlocuită. Pe lângă faptul că este o muncă lungă și costisitoare, rezultatele nu sunt adesea optime, deoarece bucățile noi au nevoie de luni pentru a se integra cu restul terenului.
Realizarea și menținerea unui teren numai cu iarbă naturală este adesea o provocare, atât în climatele reci, cât și în cele calde. Dacă temperatura este în afara intervalului ideal de creștere sau, din lipsă de timp, se recurge la transplantul bucăților cultivate în pepinieră, dar este o operație costisitoare și dificilă și nu este simplu să te asiguri că totul funcționează „ca la carte”. Boli ale gazonului în timpul transplantului de bucăți sunt frecvente din cauză că gazonul este supus la stres grav. Un stres termic brusc poate provoca daune grave.
Terenul hibrid POWERgrass® este combinația perfectă între sintetic și natural. Sistemul hibrid POWERgrass® a fost dezvoltat special pentru a elimina problemele covoarelor sintetice tradiționale, oferind în același timp cel mai bun substrat pentru creșterea ierbii naturale. Prin instalarea in situ, se formează o suprafață uniformă unde este posibil să joci imediat sau după 4 săptămâni de la semănatul pe un gazon natural întărit. Odată ce gazonul atinge densitatea dorită, riscul de entorse este redus, deoarece iarba naturală acoperă 97% din suprafață și permite crampoanelor să se rotească cu jucătorul. Riscurile de alunecări și căderi sunt reduse, pentru că rădăcinile penetrează și se ancorează la suportul hibrid, oferind o rezistență mai mare la tracțiune. Senzația este aceea de a juca pe un teren natural ușor de întreținut în condiții perfecte în timpul sezonului competițional.
Simultan, sistemul are costuri de întreținere mult mai mici decât terenurile strict naturale. Fibrele protejează coroana plantei de tăiere, care se regenerează rapid, în timp ce rădăcinile penetrează covorul nostru, făcând mult mai greu pentru jucător să „răpeasă” micile bucăți naturale. Prezența ierbii hibride întărește terenul natural în toate aspectele sale. Riscul ca jucătorul să creeze o gaură este nul. Dacă, din orice motiv, iarba naturală nu a crescut încă sau a suferit un rău, jucătorii pot juca totuși pe sintetic până la următorul interval de 3-4 săptămâni pentru semănat.
Terenul hibrid realizat pe stadionul Riviera delle Palme din San Benedetto del Tronto a oferit o altă dovadă a inovației și know-how-ului nostru. Sambenettese a disputat prima partidă la 17 zile după semănare, iar antrenorul Montero a fost impresionat. Noi înșine am fost increduli de potențialul sistemului POWERgrass® pentru că am făcut studii detaliate pe care puțini sunt capabili să le înțeleagă astăzi. O altă experiență originală am replicat-o în 2021 pe stadionul Tony Bezzina de Hibernians în Malta. Terenul hibrid natural a fost instalat în 4 săptămâni, iar după 4 săptămâni de creștere a fost predat echipei pentru antrenamentele zilnice. În sezonul 2021/2022, Hibernians s-a antrenat și a jucat pe același teren care era folosit pentru desfășurarea meciurilor oficiale, chiar și de alte echipe malteze, de trei ori pe săptămână. Antrenarea și jocul pe terenul hibrid natural POWERgrass® a contribuit la câștigarea campionatului maltez de către Hibernians, spre bucuria întregii echipe.